tie


Tie ei ole vain liikenneväylä. Se on yhteiskunnassa taloudellinen, ympäristössä ekologinen ja maisemassa esteettinen tekijä. Paitsi että tie kertoo yhteiskunnan taloudellisen ja teknisen kehityksen asteesta, se kielii myös vallitsevista arvoista ja asenteista.

Teiden linjaukset ovat syntyneet ihmisten tarpeiden ja luonnon olosuhteiden törmäyksestä. Jos ihminen on taipunut, tie on muotoutunut maisemaan sulautuvaksi, maaston muotoja ja materiaaleja myötäileväksi. Jos luonto on taipunut, tie halkoo maisemaa tasaisena ja suorana välittämättä onko kohdalla ollut kallio tai jokilaakso. Ääripäät ovat kaukana toisistaan. Kapea soratie heijastelee toisenlaista asennetta ja yhteiskuntaa kuin kuusikaistainen moottoritie. Molemmilla on oma estetiikkansa, oma kauneutensa.

A road is an aesthetic part of the landscape. It creates a line in a field or an opening in the woods. It lends structure and order to the land. The aesthetic of a track is far from the aesthetic of a motorway, but there is a possibility of beauty in both. A road is a picture of the society that created it. The way the road lies in the landscape is a compromise between people's needs and the forms of the land. The straightness and broadness of the road shows whether it is nature or man that had to yield. The capacity and today also the values of the society are visible in the landscape of roads.www.ismoluukkonen.net