Ekelinniemi

Puumala

Esihistoriallinen kalliomaalaus, jossa on tunnistettavia kuvioita.
Prehistoric rock painting with identifiable figures.

Saimaan Katosselän pohjoispuolella sijaitsevan Ekelinniemen lounaisreunalla, Pienen Linnasaaren kohdalla ranta nousee kallioisena. Paikalla on veneilijöiden nuotiopaikka. Hieman etäämmällä rannasta kallio kohoaa pystyyn. Maalauksia on kolmessa kohdassa noin 3 x 3 metrin alueella.

Vasemmalla on kallion selvin hahmo, ilmeisesti oikealle katsova hirvieläin (noin 20 x 16 cm), jolla on suunnikkaan muotoinen vartalo, hännäntöpö ja pysty kaula. Korva erottuu, mutta muutoin eläimen pää jää vaalean valuman alle.

Eläimestä yläoikealle sijaitsevassa tasaisessa kallionpinnassa on joukko kuluneita jälkiä. Ylimpänä on pysty viiva, jonka puolivälistä eroaa lyhyt veto vasemmalle. Tämä voi ehkä olla sivusta kuvattu ihminen. Pystyjäljen alapuolella on vasemmalle avautuva kulmaviiva. Näiden oikealla puolen on kulunut kuvio, mahdollisesti pieni, kaarevapohjainen venekuva. Veneen kokka kohoaa korkealle ja siinä on neljä miehistöviivaa. Hieman alempana kallionkulmassa oleva jälki lienee luontaista väriä.

Oikealla alhaalla on Ekelinniemen voimakkain väri. Kuvioita ei erotu, mutta kalliossa on kaksi laajaa pystyä värijälkeä. Molempien yläosassa on kaksi läiskää, joista päätellen jäljet voivat olla väriin kastetuilla kämmenillä vedetty, joskin varmuutta tästä on hankala saada. Jälkien alaosassa on merkkejä värin valumisesta.


Suomen kalliomaalaukset